Po vzoru kongresové a hotelové turistiky jsem si založil privátní odbor Žrací turistiky. Tento odbor se za dva roky tak rozšířil mezi mými přáteli, že uvažuji o jeho legalizaci a zařazení mezi outdoorové sporty. Vždyť nejlépe, jak je dobře známo, chutná v přírodě! Jako jinoch jsem se při lezení v horách či přechodech pohoří spokojil opravdu s málem. Stačila hrst vloček …
Tak jsem si přečetl článek a kouknul také na autorovy osobní stránky a musím říct, že jsem se dost pobavil. Autor je opravdu „hanácké bórák“ jak píše a jak je vidět, opravdu se MÁ čím chlubit. Já bohužel takovou bezva postavu jako on nemám, ta moje je proti jeho spíše jako rentgenový snímek, nicméně mu a jeho přátelům držím palce a fandím. Ale co, možná, že až budu mít 50, přidám se taky.
Konečně zas někdo přišel na to, co naši předkové dávno věděli. Že turistika je ztracenej čas mezi dvěma hospodama a proto stavěli turistické chaty (aby rovnou nestavěli hospody, to by nevypadalo dobře). Dělali mezi nimi turistiku a pak se dobře najedli a napili. Ale určitě je to zajímavý námět na pohledy na „outdoor“ . Také si myslím (A asi nejen, že jsem už v těhle letech), že „outdoor“ není jen extrémní přechod, sjezd či …, ale prostě jakákoliv cesta, více či méně neobvyklá pro „domorodce“ (tedy tady tuzemce). Tedy samozřejmě do přírody. A k tomu prostě „kulinářské záležitosti“ taky patří. Možná ne v takovém rozsahu, jak uvádí autor, ale patří. Určitě je i „outdoorovým“ zážitkem, když vám osmdesátiletý bača někde uprostřed Karpat na vaši počest uvaří ve špinavém hrnci něco jako halušky a vytáhne dva roky starou brynzu, která je asi pro něj něco jako Chamembert (jestli to píšu dobře). A zkuste odmítnout – smrtelně jej urazíte. Nebo uprostřed asijské džungle vám domorodec v lese upeče to nejlepší z divokého prasete (vám to vůbec nechutná a on se tím cpe, až mu kape omastek od úst) – opět nelze odmítnout. A jakou radost uděláte místnímu hospodskému v horách kolem Mt. Elgonu, když k němu přijdete na fazole nebo placky. Nejde o obžerství, ale nejen vločky a mumifikované (také se říká lyofilizované) potraviny, jsou součástí „outdooru“.
Vždyť je „whisky trail“, pivní trasa i vinná, tak určitě bezva nápad. Stojí za rozpracování.
Ahoj Vojta Jančar
dost dobre, ze sa nasiel niekto kto to konecne nazval, zraci turistika sa prudko rozrasta…
Tak to si nechám líbit. Zajímavá zábava. Beruška
To je ono, to se mi líbí !
Mno tak žrací outdoor provozuju od té doby co jsem outdoor začal dělat jako takový čili asi tak 4roky a vřele doporučuju 😉
Téma měsíce: Za sněhem do Skicircus Saalbach
Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn: lyžování a freeride snů v obří lyžařské areně v srdci Alp
FIS Alpine World Ski Championships Saalbach 2025: jedinečná podívaná na MS v alpském lyžování v Salcbursku
Zimní dovolená ve Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn: Zábava pro celou rodinu
Rady k vybavení
V suchu i za deště. Správná impregnace pohorek
Nejlepší trekové boty a pohorky 2024: výběr testerů Světa outdooru
Jak vybrat nepromokavou bundu?
Knižní tipy
Snow Film Fest 2024: adrenalin, humor, i dojetí na plátnech kin
E-BOOK 1. POMOC NA HORÁCH: zdarma ke stažení
Zajímavé vybavení
8B+ BRAD
Brad Pitt mezi lezeckými pytlíky.
Forclaz trekový stan MT900
Váha 1,3 kg, polosamonosná konstrukce s 1 apsidou
Nikon Prostaff P7
„Ten kouká…“
AKU Flyrock GTX
Vlétněte do nové sezóny s touto fast hikingovou raketou s nadpozemským komfortem
Zajímavé túry
Velký Choč s výhledem na čtyři národní parky Slovenska
Hayduke trail: kaňony a pouštěmi na jihozápadě USA
Główny Szlak Beskidzki – polský trail mezi Českou a Ukrajinskou hranicí
Další zajímavosti
Podzimní kolekce značky Columbia nabízí funkční technologie pro pohodové outdoorové zážitky
Poručíme větru, dešti… sněhu? Nová kolekce od Sensoru krotí všechny živly
Barefoot obuv: Do přírody i na horské výšlapy