Článek našeho spolupracovníka Ladislava Siegera Pravda o termosce a vaření v ní jsme publikovali nedávno. V této souvislosti jsme vám slibovali interaktivní modelový výpočet na kterém si můžete nasimulovat chladnutí vlastní termosky podle zadaných parametrů. Tento modelový výpočet je vám nyní plně k dispozici, včetně grafického …
Z hlediska chladnutí vody v termosce jste se dozvěděli dvě základní poučky:
© Svět outdooru, květen 2009
Placené odkazy k tomuto článku: |
Zde může být váš odkaz!Napište nám. |
Termosky na fotce, se širokým hrdlem a malým objemem, jsou nepoužitelné. Mají nejhorší izolační vlastnosti z důvodu velikého a slabě izolovaného víka a většina z nich i teče.
„Termoska je vakuovaná nádoba, kde ke ztrátám energie dochází pouze sáláním.“-autor asi neví co je termoska a pak je celý výpočet nepoužitelný. Každá termoska má uzávěr a ten není vakuový, ani spojený bez mezer se zbytkem termosky Výpočet chladnutí termosky je absolutní hloupost. Každý výrobce má vakuové termosky s různými izolačními vlastnostmi, kde záleží hlavně na uzávěru. Izolační vlastnosti termosek lze zjistit pouze praktickým měřením.