Voda a jídlo jsou palivem pro naše tělo. Na horách to platí dvojnásob, protože k jejich spotřebě dochází v důsledku fyzické aktivity mnohem rychleji. Třeba vám postřehy z článku pomohou lépe pochopit, na co váš tělesný motor jede!
Při pročesávání webu jsem narazil na jeden moc pěkný článek, ve kterém bylo napsáno hodně zajímavých postřehů v souvislosti s horolezectvím, příjmem tekutin a potravy. Níže vypisuji ty, které mě zaujaly. Třeba se vám budou někdy hodit!
Jak se chovají vaše svaly, když jste dehydrovaní?
Už 3% úbytek vody z organismu oproti normálnímu stavu může mít za následek pokles psychické odolnosti a fyzické výkonnosti. Svalstvo, které je postihnuto 3% dehydratací, ztrácí 10 % ze své síly a 8% z rychlosti pohybu. Pokud dehydratace dosáhne 5 %, může se celkový výkon snížit až o 30%.
Jak velké jsou mé tukové zásoby?
Dalo by se říct, že jsou téměř neomezené. Z celkové hmotnosti člověka tuk zaujímá zhruba 15% (u žen je to od přírody ještě o 5 % více). To znamená, že každý z nás má obrovskou zásobu energie. U 80 kilogramového muže je to něco kolem 110 000 kalorií (1g tuku = cca 9,3 kalorií). Když si vezmete, že při lezení spálíte cca 3500 kalorií za den, tak to vystačí na pěkných pár víkendů třeba v Tatrách.
Kolik a co spalují svaly při aerobní činnosti (lezení)?
Předem je dobré si vysvětlit, co je aerobní činnost. Jde o aktivitu, v našem případě lezení, při kterém má tělo dostatečný přísun kyslíku, nepracuje tzv. na kyslíkový dluh. Takže jde o aktivitu, která je prováděna střední intenzitou, po delší čas a se střední tepovou frekvencí (nepatří tam např. sprint na 100 metrů, vzpírání apod.).
Při takovém výkonu tělo čerpá energii ze 70 % z tuků a z 30 % z glykogenů (polysacharid, jehož zásoby jsou ve svalech – 2/3 a játrech – 1/3).
Kolik mám v těle glykogenu a jak rychle ho spaluji?
Průměrný člověk má v těle 250 – 400 g glykogenu. Špičkový sportovec může dosáhnout hodnoty někde kolem 800 g. Glykogen se spaluje poměrně rychle (30 – 90 minut) v závislosti na intenzitě výkonu. Po této době je potřeba v pravidelných intervalech doplňovat tzv. rychlé cukry (monosacharidy). Jsou obsaženy v ovoci (glukóza, fruktóza).
Jak rychle ho doplním?
To je individuální a záleží to na mnoha faktorech (trénovanost, druh jídla, pohlaví apod.). Zpravidla se však udává, že jídlo, které sníte (cukry a bílkoviny, se změní na glykogen asi za 24 hodin.
Proto je velmi důležité při každé delší aktivitě pravidelně jíst. Narážím hlavně na trekaře, protože hodně z nich volí taktiku snídaně – večeře a přes den nic. V danou chvíli sice nemáte potřebu jíst, ale je potřeba si uvědomit, že neustále čerpáte ze zásob, a když je pravidelně neobnovujete, tak se zákonitě musíte dostat na dno těchto zásob.
Při jídle musíte pít!
Trávení spotřebovává mnoho tekutin. Pokud nejsou tyto tekutiny doplněny vodou „zvenčí“, vezme si je tělo (žaludek) z krve. To má za následek zahuštění krve a tím pádem horší rozvod kyslíku a dehydrataci.
Kolik vody vypít ve vysokých nadmořských výškách (nad 5000 metrů)?
Mark Twight ve své legendární knize (v roce 1999 vyhrála ocenění na prestižním festivalu Banff) „Extreme Alpinism“ doporučuje množství někde kolem 5-6 litrů při fyzické aktivitě, která probíhá 12 hodin.
To je však z praktického hlediska téměř nemožné dodržet, protože všichni, kteří jste byli v podobných výškách, asi víte, jak dlouho trvá rozpuštění takového množství vody a jak se k tomu člověk po celém dni na kopci asi staví .
Kolik času zabere rehydratace?
Tedy proces, který obnoví množství tekutin na 100% stav. Pokud dojde k vysokému stupni dehydratace, může takový proces zabrat i 24 hodin. V nemocnici to pochopitelně trvá mnohem kratší dobu, protože vás „napíchnou“ na kapačky.
S využitím traditionalmountaineering.org