Další pokračování naší poradny se bude točit okolo jedné z nejpraktičtějších věcí, které sebou v zimních horách můžete mít. Termoska, která dokáže udržet tekutiny teplé i déle než 24 hodin, může znamenat nejen zpříjemnění dlouhé zimní túry, ale také záchranu v případě problémů…
Pořídit si tu správnou termosku může být vlastně docela věda. Nabídka je široká a je obtížné se v ní vyznat, málokdo navíc ví, jak správně by měla termoska fungovat, z čeho by měla být vyrobena a podobně. Pojďme si nejprve říct, co to vlastně ta termoska je.
Termoska je uzavíratelná nádoba s dvojitými stěnami mezi nimiž je vysát vzduch (je mezi nimi vakuum).
Vakuum je podmínka, jinak to nefunguje. Obvykle se vyrábí z nerezu, výjimečně z titanu, který je to nejlepší, co může být. Pokud je vyrobena z plastu, musí být místo vakuua použita pěna a výsledek je opět špatný.
Proč právě vakuum?
Je to jednoduché. Vakuum je vlastně nic. Je to vzduchoprázdno, ve kterém není nic, co by bylo vodivé. Teplo z vašeho nápoje tedy uniká pouze sáláním, což je nejmenší možné zlo :).
Na co termosku v horách použiji?
Primárně pro uchování teplého nápoje alespoň po dobu 24 hodin, v extrémnějších případech uchování tekutiny v kapalném stavu po dobu až 48 hodin.
Vaření v termosce při nedostatku paliva pro vařič.
Co dalšího je dobré vědět?
I v ideální termosce musí voda vychladnout. Čím větší termoska, tím chladne pomaleji. Tepelná energie je uchována v celém objemu vody, ale ztrácí se do okolí jen stěnami termosky. Když budeme zvětšovat rozměry termosky, objem poroste s třetí mocninou (objem se udává se v m3), ale stěny termosky porostou pouze s druhou mocninou (plocha se udává se v m2). Protože objem roste rychleji jak plocha, proto poměr objemu a plochy bude větší u velké termosky jak u malé.
Izolační vlastnosti nelze zvýšit dodatečnou izolací…ALE, zabrání přimrznutí naší ruky (rukavice…) k povrchu termosky ve velkých mrazech.
Jakými kritérii se při výběru řídit?
Použití – Když budete vybírat termosku, musíte si dobře rozmyslet, jaké bude její použití (pouze pití nebo i jídlo).
Objem – Hned další myšlenka by měla směřovat k obsahu – jak už víme, čím větší termoska, tím delší doba uchování horkého nápoje. Zpravidla se za nejefektivnější vzhledem k poměru váhy a obsahu doporučuje objem mezi 750 a 1000 ml.
Materiál – Je jasné, že termoska bude nerezová (nebo titanová, ale ty bývají opravdu drahé). Můžete si ovšem zvolit vnější úpravu termosky: buď to bude „přírodní nerez“, tedy klasická stříbrná, nebo si můžete zvolit termosku s eloxovaným povrchem, která se o trochu lépe v mrazu drží.
Uzávěr – Posledním kritériem bude víčko, respektive uzávěr. Velmi oblíbeným uzávěrem je takzvaný „cvakací“, kde pro otevření jednoduše zmáčknete tlačítko a naléváte. Takové uzávěry ovšem ve velkých mrazech rády zamrzají. Proto je možná lepší šroubovací uzávěr s vyfrézovanými zářezy, takže stačí pootočit o půlotáčku a můžete nalévat. Mechanismus je jednodušší a hůře rozbitelný. Někteří výrobci nabízí v ceně termosky uzávěry oba.
To je vše. Snad jsme Vám do problematiky vnesli trochu světla a Váš výběr termosky už bude pouze otázkou minut 🙂
Návod, jak vybrat termosku, připravil na základě svých zkušeností tým outdoorového obchodu Hanibal.
Dobrý den,můe mi někdo poradit.Kde se dá sehnat uzávěr s čudlem odkud vytéká kává nebo čaj.Do Nerezové Termosky. Díky.