Julské Alpy – Itálie
lanovka ze sedla Sella Nevea, 1180m, na horní stanici, 1830m, několik minut pod chatou Rif. Gilberti
Mapa oblasti
Mapa oblasti
Podrobný popis
Po dlouhé, ale zajímavé přístupové cestě, vedoucí v závěru přes malý ledovec, následuje vzrušující lezení severní stěnou. Direttissima „Via Divisione Julia“ je velmi dobře zajištěna, druhá cesta „Via delle Cenge“ vede po exponovaných skalních lávkách, které jsou navzájem důmyslně propojeny.
Karel Veselý, Ferrata Divisione Julia
Karel Veselý, Ovce v Julských Alpách
Karel Veselý, Ferrata Divisione Julia
Hřeben překvapí zcela bezproblémový hraniční chodník, který vede až na vrchol, odkud je nádherný výhled. Jako další varianta se nabízí místy zajištěná cesta „Alta via Resiana“ ze sedla Sella di Grubia, 2040m, přes vrchol Picco di Carnizza v severovýchodním hřebeni Kaninu.
Jan Solnický, Kozorožci v Julských Alpách
Ferratu Via Divisione Julia můžete zdolat i na zájezdu CK Alpina – Julské Alpy
Příjezdové místo
- Chiusaforte, 394m
- Tarvisio, 800m
- Cave del Predil, 900m
Výchozí bod
Parkoviště dolní stanice lanovky pod sedlem Sella Nevea,1122m (lyžařský areál)
Výstup
Z parkoviště – výjezd lanovkou k chatě Rifugio Gilberti, 1850m – sedlo peč., 2005m – Mulatteria – úpatí ledovce – nástup, 2380m. Výstup jednou ze dvou zajištěných cest na Kanin, 2585m.
Za nepříznivých podmínek na zajištěné cestě „Via Divisione Julia“ se dá na Kanin dojít snadnou jižní přístupovou cestou od italské horní stanice lanovky po značeném chodníku přes sedlo Prevala, 2067m, a dál kolem slovinské horní stanice lanovky.
Sestup
Sestup stejnou cestou jako výstup. Nebo druhou cestou (což je za nepříznivých poměrů lepší) přes sedlo Prevala až k chatě Rif. Gilberti.
Obtížnost (popis)
KS4-C, převýšení 200m. Výstup přes ledovec k nástupům obou cest vyžaduje (hlavně v pozdním létě, kdy bývý povrch zledovatělý) použití cepínu, stoupacích želez nebo alespoň nesmeků. Cesty sami jsou místy vzdušné, hrozí pád kamenů. Pokud je v horních částech sníh, terén je obtížný. Méně zkušení by měli být jistěni lanem.