Všichni, kteří pravidelně sportují, se určitě aspoň trochu zabývají tím, jak vypadá jejich pitný režim. Kolem něj panuje mnoho mýtů. Které z nich jsou neoprávněné?
Kofein při sportu způsobuje dehydrataci
Kofein se běžně vyskytuje v mnoha produktech, jako jsou ořechy nebo semena rostlin. Kromě toho na něj narazíme v množství nápojů (čaj, káva, cola), energy tyčinkách, čokoládě a jiných sladkostech. Absolutně se mu vyhnout je dost obtížné. Kofein je označen jako diuretikum. To znamená, že podporuje vylučování moči díky zvýšenému přítoku krve do ledvin. Tato skutečnost však byla některými přetvořena do té míry, že je vytrvalostním sportovcům doporučováno se mu obloukem vyhnout, jelikož způsobuje dehydrataci a snižuje výkon.
Americký ústav pro sportovní medicínu vydal v roce 2005, na základě svého výzkumu, prohlášení, ve kterém stálo mimo jiné toto: „Požití kofeinu má mírný močopudný účinek, který však u běžných uživatelů kofeinu časem zcela vymizí.“ Jinak řečeno pokud si pravidelně dopřáváte kofein, téměř by u vás neměl být diuretický účinek kofeinu znát. Dalším faktorem, který diuretický účinek kofeinu maže je paradoxně fyzická zátěž.
Tělo zpracuje jen malé dávky tekutin
Mezi lidmi je rozšířeno tvrzení, že žaludek nedokáže zpracovat více, než 200 ml tekutin za 15 minut. Klíčem k udržení hydratace je podle této definice pít často a malé množství.
Na základě výše zmíněného výzkumu však bylo zjištěno, že pití větších objemů ve větších rozestupech urychluje vyprazdňování žaludku. To má pozitivní vliv na rychlejší vstřebávání sacharidu a iontů tenkým střevem. Při větších dávkách tekutin se riziko dehydratace nijak nezvyšuje, naopak má další pozitivní vlivy vzhledem k výkonu.
Ideální metodou pro odpověď na otázku: „Kolik toho v tréninku vypít?“ je následující. Před tréninkem se zvažte a v jeho průběhu normálně doplňujte tekutiny podle subjektivního pocitu. Po zátěži se opět zvažte, a pokud je váš úbytek váhy větší než 2 – 3 %, tak musíte příjem tekutin v průběhu tréninku zvýšit. Pokud jste naopak téměř nic na váze neubrali, pijete až moc.
Vytrvalostní sportovci by měli omezovat množství soli (bonus )
Velké množství pohybu doplněné dávkami soli (ve stravě či tekutinách) vede k vysokému tlaku. To platí u osob, které trpí vrozenými problémy s vysokým tlakem. Pokud to nejste vy, nemusíte spotřebu soli příliš řešit (jestliže její spotřebě odpovídá dostatečně vysoká intenzita tréninku a jeho objem). Dále se bavme spíše o sodíku, protože ten je jednou ze složek soli a může mít za následek zvýšený tlak.
Pro zdravého vytrvalostního sportovce, který netrpí nadměrnými ztrátami potu, by se mělo množství přijatého sodíku za den pohybovat v rozmezí 2 – 3 gramů. Zjistit, kolik tělo vyloučilo soli/sodíku je však dost obtížné (oproti výše zmíněným tekutinám). Určitými indikátory mohou být bílé kruhy na oblečení, vysoká míra pocení nebo svalové křeče.
Dobrými potravinami, které neobsahují jen sůl, ale mají vysoký obsah také jiných živin, jsou například olivy, tuňák (klidně i konzervovaný), zeleninové šťávy, sýry a jiné mléčné výrobky.
Dobré je sůl/sodík doplňovat přímo v tréninku, protože stimuluje přirozený pocit žízně a pomáhá nahradit ztráty iontů v těle.
NOAKES, Timothy. Waterlogged. 2012. 448 s. ISBN-13: 9781450424974