Články


Soutěž pro amatérské fotografy.
Tip na trip

Soutěž pro amatérské fotografy.

Společnost R.G.International, pořadatel známých survivalových závodů Raid Gauloises, připravila na svých internetových stránkách www.raidgauloises.com soutěž pro fotografy amatéry. Soutěže se může zúčastnit každý amatérský fotograf, který do půlnoci 17. března 2002 zašle na emailovou adresu ph***@ra************.com, fotografii na téma „ADVENTURE URBAINE“, tedy dobrodružství ve městě. Vítěz soutěže získává možnost se zdarma účastnit letošního závodu Raid Gauloises, který se uskuteční od 28. dubna do 4. května ve Vietnamu. Další výherci obdrží 10x digitální fotoaparát Canon Powershot A10 a 5x kompletní výstroj „Total Look Raid Gauloises“. Více informací a úplné podmínky soutěže naleznete na www.raidgauloises.com .

Plynové lampičky
Tip na trip

Plynové lampičky

Jako kvalitní, spolehlivé osvětlení mimo civilizaci, nejlépe pak užívané zejména stabilně, na jednom místě, jako je srub, trvalá základna či tábořiště, nám nejlépe poslouží malá, lehká a přenosná plynová lampička. Lampičky se vyrábí k použití na běžné, dostupné plynové kartuše. Protože se jedná o ty samé kartuše které jsou určeny pro vařiče lze se setkat s několika vzájemně nekompatibilními systémy. Kartuše jsou snadno výměnné a seženou se v několika velikostech a převážně jsou prodávané se směsí plynů (mix) propan-butanu, která hoří i při teplotách pod bodem mrazu.

Kompasy a buzoly
Orientace a plánování túry

Kompasy a buzoly

Pro každého správného outdooráka je znalost základního použití buzoly nutností. Předpokládám tedy, že všichni zkušenější základy znají, a duchu našeho webu se tedy zaměřím hlavně na to, co trh nabízí, co od buzol očekávat a co by měly splňovat. Ani tak se ale nedá vyhnout několika informacím, které bychom měli vědět o buzolách a zemském geomagnetismu my, uživatelé.

Výstava fotografií „Mezi zemí a nebem“ prodloužena
Tip na trip

Výstava fotografií „Mezi zemí a nebem“ prodloužena

Kdo nestihnul shlédnout výstavu velkoformátových fotografií Ládi Kamaráda „Mezi nebem a zemí aneb z vrcholů osmitisícovek až na konec světa“ má ještě šanci. Výstava byla prodloužena o týden, do 10.3.2002. 52 fotky formátu 1,5×1,5m jsou k vidění v Ambitu řádu menších bratří – Františkánů na pražském Jungmannově náměstí . A je na co koukat! Dýchne na vás výheň Sahary i mrazivý vichr himálajských osmitisícovek. Výstava je otevřena denně od 10.00 do 18.30 a její návštěva může být vítaným zpestřením jarního Sport Prague. Vstupné je symbolické 20Kč, pro studenty 10Kč.

Jak se neztratit ve Světě outdooru I.
Tip na trip

Jak se neztratit ve Světě outdooru I.

Při tvorbě nových stránek nás čekal nelehký úkol, jak skloubit velký rozsah s jednoduchou navigací. Proto, aby při prvním pohledu nebyl čtenář úplně ztracen, jsme zvolili možnost dvou druhů navigace. Základní (jednodušší) a Rozšířená (umožňující přesný a rychlý přístup ke specifickým informacím). Volba se provádí v pravé horní části stránky. Při volbě rozšířené navigace se v pravém sloupci objeví druhé navigační menu. Poté lze aktuální obsah stránek vybírat přesněji pomocí levého a pravého menu a přistupovat tak k článkům na základě dvou výběrových kritérií.

BC v Česku – ztracená příležitost?
Tip na trip

BC v Česku – ztracená příležitost?

Lyžař na BC lyžích to neměl, nemá a nejspíše ani nebude mít v Česku jednoduché! Situace je vážná skoro zoufalá. Obchodníkům BC lyžování nic neříká, lidem vnucují hlavně běžky do stopy jako turistické. Jsou sice pěkně barevné, ale nevhodné do terénu. Prostě jezděte v upravených stopách a basta!

Dvojitý hrnec – jak lépe vařit v zimním outdooru!
Tip na trip

Dvojitý hrnec – jak lépe vařit v zimním outdooru!

Při vaření v chladnu, mraze a větru musíme omezit ztráty tepla od vařiče na minimum, abychom byli schopni vůbec ohřát vodu či rozpustit sníh. Při pobytu v polárních krajích patří vhodný vařič a hrnec k základnímu vybavení. Jsou známé různé větrolamy plamene vařiče, tyto ale neřeší ochranu nádoby intenzivně ochlazované větrem, nebo i jen silným mrazem …

Tlakový hrnec GSI – outdoorový papiňák
Tip na trip

Tlakový hrnec GSI – outdoorový papiňák

Většina z nás zná výhodu při vaření v tlakových hrncích. Vaření při vyšším než běžném atmosférickém tlaku probíhá při teplotě vyšší než 100 °C a tím je mnohem rychlejší a na palivo úspornější než v obyčejné nádobě. Tato skutečnost se ještě výrazněji projeví ve vyšších nadmořských výškách, kde voda vře při teplotě nižší než je 100°C. I do outdooru se tak dostaly „papiňáky“.

Sněžnice Tubbs Altitude – zkušenosti z Malé Fatry
Tip na trip

Sněžnice Tubbs Altitude – zkušenosti z Malé Fatry

Na Silvestra jsem nechtěně vyzkoušel sněžnice Tubbs Altitude. Hned na začátku mohu prozradit – nebyly špatné! Ale v porovnání se skialpinistickými lyžemi se jedná stejně jako v případě všech ostatní sněžnic o něco úplně jiného. Při sjezdu z malofatranského Poludňového grúně jsem zlomil skialpinistické vázání a musel po jedné lyži sjet do Vrátné doliny

Sněžnice
Tip na trip

Sněžnice

Aktualizovaný článek o sněžnicích a pohybu na sněžnicích v rámci zimních témat. Použití sněžnic je velice jednoduché a zvládne ho opravdu každý. Pohybu na sněžnicích tak nemusí předcházet složitý a náročný trénink. Navíc …