Brousicí sada dovolí užívat pohodlí nabroušeného nože všem, kdo přednost kvalitního ostří ocení, ale přitom nemají dostatek času, trpělivosti či zkušeností dosáhnout požadované ostrosti klasickými brousky. Test brousicí sady americké firmy Lansky doplňuje náš seriál o broušení nožů…
Brousicí sada dovolí užívat pohodlí nabroušeného nože všem, kdo přednost kvalitního ostří ocení, ale přitom nemají dostatek času, trpělivosti či zkušeností dosáhnout požadované ostrosti klasickými brousky. Test brousicí sady americké firmy Lansky doplňuje náš seriál o broušení nožů.
Údaje výrobce:
Lansky Standard Sharpening System LK-C03
Přenosná kazeta obsahuje vodící tyčky, brousky (3 ks, nejjemnější modrý, zelený a nejtvrdší červený), olej a svěrku na nůž. Brousky jsou zasazeny do plastových pouzder, které chrání prsty při broušení.
Infocena: 1380 Kč
Možnost dokoupení doplňků:
-kovový nebo plastový stojánek pro svěrku na nůž k uchycení na stůl
– žlutý extra jemný kámen na finální dotažení ostří
– černý extra hrubý kámen na tupé nože na začátek broušení
Dodává: Tech Shop
Každý, kdo to myslí s jakýmkoliv ostrým předmětem vážně, ví, že nic nevydrží věčně. Pracovat s tupým nástrojem je nejen nepříjemné ale i nebezpečné a je tedy nutné se o ostří správně starat. Jedním ze základních úkonů je broušení. A pro správné nabroušení je zase důležitý nástroj na broušení – tedy brousek a samozřejmě také jej umět správně používat. To není zcela jednoduché, ale je zde i možnost použít na broušení „udělátka“, které broušení výrazně zjednodušují. Od zcela jednoduchých, kde však vždy není zajištěna správná funkce, po zajímavé a sofistikované skoro by se dalo říci přístroje. Jedním z nich jsou i brusné nástroje od známé americké firmy Lansky. Naším testem prošla sada Lansky Standard Knife Sharpening System.
Po vybalení z plastového blistru držíte v rukou červenou plastovou krabičku o rozměrech 22 x 11 cm, ve které se skrývá, pokud budeme citovat výrobce, brousicí systém na standardní nože. Říct, že je to sada brousků by totiž nebylo zcela přesné a říct, že je to jen obyčejný brousek už vůbec nepřichází v úvahu. Pokud jste totiž nikdy žádnou brousicí sadu neviděli, budete po otevření poněkud překvapeni.
Uvnitř naleznete kromě plochých, barevně rozlišených brusných kamenů tří hrubostí (od hrubého po jemný) s plastovým držadlem ze zadní strany, které by každý u brousicí sady čekal, také další příslušenství, díky kterému může kvalitně nabrousit každé hladké ostří v podstatě kdokoliv. Jde o olej, tři vodící dráty, dva náhradní šrouby a především držák ostří.
Použití je zcela jednoduché a právě v jednoduchosti je síla toho nástroje. Každý brusný kámen má v plastovém držáku otvor pro uchycení pevného vodicího drátu, který se pomocí šroubu zafixuje. Kámen se lehce potře olejem a je připraven k broušení. To by zatím nebylo nic tak zajímavého. Rozdíl od klasického plochého brousku je v držáku. Ostří nože se upne do držáku ze dvou duralových profilů ve tvaru L a dotáhne se, aby drželo na místě. Pak se vodicí drát na brusném kameni vloží do jednoho ze čtyř otvorů, jejichž výška definuje úhel, který bude brusný kámen svírat s upnutým ostřím. To je základní myšlenka celého nástroje – tím, že brusný kámen je veden pod stanoveným úhlem, bude ostří velmi dobře a přesně nabroušené, protože prostě vodicí drát neumožní úhel změnit, jak se může stát při ruční manipulaci na plochém brousku. Krásně jednoduché a funkční.
Čtyři otvory definují čtyři základní úhly ostří – 30°, 25°; 20° a 17°. Kde 30° je určeno ostří vystavené největšímu namáhání, sekání, tuhým materiálům, atd.. Úhel 25° je doporučen pro většinu ostří pro běžné použití, protože zajišťuje dostatečně ostré, ale odolné ostří. Úhel 20° je doporučen pro kvalitní čepele, kde je vyžadována vysoká ostrost. Poslední možností je úhel 17°, který je doporučen pro ty nejostřejší nože s nejjemnějším ostřím, které je však poměrně náchylné na ztupení či poškození. Držák má rozměry 9,5 cm na délku a každá strana o otvory na určení úhlu pak má po 5 cm. Držák je spojen dohromady šroubem, který zároveň funguje jako čep, protože za šroubem je ještě jeden šroub s plastovým kolečkem pro snadné dotažení rukou, který prochází jen jednou částí a o druhou se opírá. Tím pádem držák funguje jako kleště, šroub držák na zadní straně rozvírá a naopak stahuje na straně, kde má stisknout a držet čepel nože. Nejširší rozevření pro uchycení čepele je 8 mm, což je limit pro nástroje, které lze tímto nástrojem brousit. Když si představíte čepel silnou 8 mm, tak zjistíte, že pro většinu lidí to nepředstavuje žádné omezení, protože nože se silnější čepelí má málokdo. Hloubka zasunutí ostří do držáku je dána spojovacím šroubem a je 28 mm. Širší čepele je samozřejmě také možné brousit ale se zvětšující se šířkou pak také dochází ke změně úhlu (více viz matematika základní školy – geometrie a pravoúhlý trojúhelník) ovšem nutno dodat, že pokud se nejedná o extrémně široké ostří tak je změna zanedbatelná. Při broušení dlouhých ostří platí, že je vhodnější ostří posunovat, než se snažit celé ostří nabrousit širokým vykláněním brousícího kamene od držáku.
Broušení – postupně vystřídáme brusné kameny od nejhrubšího po nejjemnější.
Postup broušení je z funkce každému jasný – postupně vystřídáme brusné kameny od nejhrubšího po nejjemnější. A každým jemnými pohyby ostříme ve směru k držáku tedy proti ostří a to zvoleným úhlem, který zajišťuje vodicí drát. Brousíme samozřejmě z obou stran, což držák díky otvorům na obou stranách umožňuje bez nutnosti vyndávat a otáčet upnuté ostří. Po práci také nezapomeňte brusné kameny umýt, aby se jejich struktura nezanášela obroušeným materiálem.
Samozřejmě, že při manipulaci narazíte na některá omezení daná konstrukcí. Při volbě nejostřejšího úhlu či při úzké čepeli při broušení přes střed držáku překáží svírací šroub a je tedy třeba brousit mimo osu držáku a ostří si posunovat. Naštěstí to platí jen ze strany šroubu. Podobný problém je opět u ostrého úhlu a úzké čepele, kdy překáží samotný držák a je nutné brousit úplně mimo držák. Jedná se však o drobnosti, které si člověk při prvním použití vyzkouší a zvykne ostřit mimo osu držáku. Navíc samozřejmě také závisí co ostříte a jakým úhlem. Já osobně nikde 17°nepoužívám takže se s tímto omezením v praxi nesetkávám.
Na námitku, že s tímto nelze brousit nože se zubatým ostřím je nutno přitakat, ale pokud chcete takovéto nože brousit, tak Lansky má v nabídce i brusný kámen trojúhelníkového průřezu. Je určen přímo na zubatá ostří, kdy se brousí hranou a pomalým kývavým pohybem se brousí obloučky mezi zuby.
Na konec se sluší připomenout, že mnohem lepší, než časté broušení sebelepším brouskem, který z nože odebírá materiál, je chovat se k nožům a jejich ostřím ohleduplně a nože tak mnohem déle vydrží. Pro základní použití je vhodné nůž jen lehce obtahovat, případně použít rovnou jemný kámen než procházet celou brousící proceduru od nejhrubšího kamene s větším odběrem materiálu.
Celkově je sada firmy Lansky povedený výrobek, který potěší všechny milovníky dobře nabroušených nožů. Jde totiž o kompletní sadu na broušení všech klasických ostří, která díky držáku s vedením zvoleného úhlu umožňuje kvalitně brousit téměř každému.
© Svět outdooru, srpen 2008, text i foto Jan Hotmar