Jiří Červinka

Články autora

Vybavení do hor 1953
Tip na trip

Vybavení do hor 1953

„Dnešný horolezec chodí do hôr v krátkych pumpkách a vo vetrovke či kazajke buď z balónového hodvábu alebo ešte lepšie z jemnejšej celtoviny. Bez riadneho odevu a obuvi môže sa horolezecký výstup ľahko zmeniť z pôžitku na utrpenie, ba katastrofu!“ O tom, jak vypadalo vybavení v padesátých letech 20. století, citujeme z knihy Horolezectvo pre každého. Víte, co jsou to tricouni?

Jazykové hrátky 2
Tip na trip

Jazykové hrátky 2

Svět outdooru již jednou s úspěchem zabrousil do spisovné oblasti outdoorové mluvy. Proto jsme připravili i druhý outdoorový jazykový minikoutek. I tentokrát se přimlouváme za používání uvedených podob v případech ne zcela jednoznačných slov a nabízíme několik slov, ve kterých se často chybuje…

Repelent McNett Anti Bite
Tip na trip

Repelent McNett Anti Bite

Repelent slouží k obraně před komáry i klíšťaty. Obojího se letos hemží po lesích a okolí dost a dost, takže většina do přírody mířících lidí se po nějakém tom repelentu poohlédne. Vyzkoušeli jsme repelent McNett Anti Bite.

O alpském stylu s Márou Holečkem
Tip na trip

O alpském stylu s Márou Holečkem

Za pár dní odjíždí expedice dvojice českých horolezců do Himálaje. Marek Holeček a Zdeněk Hrubý se pokusí vylézt alpským stylem na himálajskou osmitisícovku Gasherbrum I (8068 m) a na přelomu roku v Antarktidě na ostrově Smith Island chtějí zdolat nejvyšší horu ostrova Mount Foster (2105 m). S Márou Holečkem jsme exkluzivně pro Svět outdooru hovořili o alpském stylu a o potřebném vybavení.

Zdeněk Šmíd: Lužnice – Putování s řekou
Tip na trip

Zdeněk Šmíd: Lužnice – Putování s řekou

Po mnoha stránkách záslužná kniha o Lužnici od známého nejen vodáckého autora se snaží přiblížit osudy známých míst a známých lidí kolem řeky. Lužnice je řeka navýsost vodácká, ale Zdeněk Šmíd ji představuje pohříchu spíše nevodácky, zato hodně podrobně. Lužnici jel snad každý, kdo kdy namočil pádlo a tak autor obohacuje známá místa nášupem dávné historie i mírně nostalgické současnosti.

Hiker + a jeho předchůdci
Rady k vybavení

Hiker + a jeho předchůdci

Jedním z vařičů opředených mnoha legendami je benzinový vařič Hiker, výrobek známé švédské firmy Optimus, jehož počátky spadají na přelom 50. a 60. let a pokračují až do současnosti. Po čase tak zveřejňujeme další příspěvek seriálu Ze zaprášeného batohu s cílem poznávat a ocenit vybavení našich otců a dědů.

Veletržní léto a nový Bike Expo
Tip na trip

Veletržní léto a nový Bike Expo

Otdooroví fandové, odborníci, obchodníci i výrobci u nás nemají příliš velký výběr významných evropských veletržních událostí. V brzku budou hned tři. Jednou z nich je veletrh OutDoor ve Friedrichshafenu (16. – 19. 7.). Horkou novinkou je veletrh Bike Expo, který se koná jen o týden později (23. – 26. 7.). A konečně už v červnu v Brně otevírají největší pavilon P (5. 6.)…

Jazykové hrátky
Tip na trip

Jazykové hrátky

Svět outdooru čtou zájemci i profesionálové, a tak nás napadlo připravit outdoorový jazykový minikoutek. Často totiž čteme různé články, firemní texty, ale i propagační materiály, které se na korekturu z pohledu jazyka českého nedostanou. Svět outdooru se vždy snažil používat jazyk aktuální, a proto se přimlouváme za používání následujících podob ne zcela jednoznačných slov.

Smutný rozhovor s Martinem Minaříkem
Tip na trip

Smutný rozhovor s Martinem Minaříkem

Dva roky jsme si s Martinem Minaříkem slibovali, že uděláme rozhovor pro seriál Zkušenosti zkušených v ročence Malý Průvodce světem outdooru. Kdo jiný by se měl objevit v téhle rubrice, když ne Martin. Letos jsme dali rozhovor dohromady. Ročenka vyšla a najednou přišla neuvěřitelná zpráva…

Vychází Malý Průvodce 2009
Tip na trip

Vychází Malý Průvodce 2009

Ročenka plná informací o outdoorovém vybavení míří do obchodů! Ročenka Malý Průvodce světem outdooru 2009 vyšla v polovině dubna a zítra by měla být již k dostání na pultech sportovních a outdoorových prodejen. Dobrou zprávou pro zájemce je snížení doporučené ceny! Seznamte se s nejzajímavějšími články letošního Malého Průvodce…

1 5 6 7 8 9 17