Irena Špringlová

Irena Špringlová

Autorka je majitelka sportovní CK Trip

Články autora

Istrie na kole
Cyklistika

Istrie na kole

V nohou máme necelých 15 km pozvolného stoupání, za zády moře, před sebou podzimem vonící vnitrozemí. Ještě poslední ohlédnutí: pod námi se rozprostřely kontury „chorvatské riviéry“ Poreče, moře se jeví z naší perspektivy jako nekonečná síť s tisíci stříbrnými třpytkami, v dálce tušíme v mlžném oparu siluety pobřeží Apeninského poloostrova a vlevo od nás, tedy na jihu, vidíme souostroví Národního parku Brijuni, perlu mezi chorvatskými ostrovy, která je dodnes z větší části nepřístupnou baštou několika vyvolených.

Na kole po Lungau
Cyklistika

Na kole po Lungau

Pohlazení pro vnímavé milovníky panenské přírody, korunované účastí na folklórních slavnostech. Lungau leží na jižní straně Alp mezi 1000 až 3000 m n. m. a chlubí se největším počtem slunečních dní v Rakousku. Hvězdicově z něj vybíhá 15 údolí, do nichž pronikneme po idylických silničkách a po cyklostezkách podél  potůčků bez významného stoupání.

Údolími Zillertálských Alp na kole
Cyklistika

Údolími Zillertálských Alp na kole

Hvězdicové cyklovýlety v srdci Tyrolska nás zavedou z údolí Innu do údolí říčky Ziller, které patří k přírodě nejzajímavější v Alpách a které se dále dělí na kratší údolí, do nichž po silničkách pronikneme. Pohled na kontrast sytě zelených pastvin se třpytem ledovců okolních třípůltisícových vrcholů nás bude lákat dál a výš.

Gerlitzen v Korutanech: lyžování na jihu Rakouska
Zajímavosti

Gerlitzen v Korutanech: lyžování na jihu Rakouska

Nejjižnější spolková země Rakouska je skvěle vybavena na všechny zimní sportovní potěšení – perfektně upravené sjezdovky, nadprůměrné množství slunečných hodin, skvostné akce a připraveny jsou i nové, atraktivní nabídky.

Ski Amadé
Zajímavosti

Ski Amadé

Rakousko a lyžování jsou dva neoddělitelné pojmy. Lyžovat zde umí každý již od útlého dětství, čápům ze zavinovačky vykukují lyžičky a na téma lyžování si tu můžete popovídat prakticky s kýmkoliv. S trochou nadsázky lze říci, že na úspěších lyžařských hvězd spočívá rakouské národní sebevědomí. Pro české lyžaře je Rakousko nespornou alpskou jedničkou.

Cyklostezka Traisentalradweg
Cyklistika

Cyklostezka Traisentalradweg

Téměř nová, sto jedenáct kilometrů dlouhá cyklostezka Traisentalradweg začíná v překrásném poutním Mariazellu v sedle Alp (868 m n. m.) a vede po rovině a z kopce kouzelnou krajinou lemovanou zprvu alpskými vrcholky, živými vesničkami, historickými městy a poli a vinohrady, obklopujícími soutok Traisen s Dunajem (187 m n. m.).

Na kole Solnou komorou
Cyklistika

Na kole Solnou komorou

V němém úžasu stojíme na hoře Traunstein (1691 m) vysoko nad jezerem Traunsee. Vycházející slunce nás začíná hřát do zad, první paprsky osvětlují okolní panorama hor Solné komory a jejich odraz vytváří hru světel na hladině jezera, které ještě spí ve stínu hluboko pod námi stejně jako město Gmunden na jeho břehu: zapadá do okolního reliéfu jako by tu bylo od nepaměti.

Svatomartinská zákoutí na kole
Cyklistika

Svatomartinská zákoutí na kole

Svatých Martinů můžete v Rakousku navštívit hned několik a každý z nich vás osloví svou osobitou tváří. St. Martin am Tennengebirge v salcburské župě Pongau vám učaruje kontrastem rozkvetlých pastvin s kulisami vápencových masívů Tennengebirge a Salcburských Dolomit, jak místní nazývají Gosauský hřeben s Dachsteinem. Tato oblast má v sobě cosi vznešeného a nezkaženého masovým turismem, což potěší romantické cykloturisty obzvláště.

Zermatt: kolébka heliskiingu
Zajímavosti

Zermatt: kolébka heliskiingu

Díváme se zpět na naše „podpisy“ ve sněhu a nic nám nechybí. Vítáme odpočinek na dřevěných lavicích před chatou. Z romantické představy, že sem snad ani nepronikl turistický ruch, nás okamžitě vyvádějí zdejší ceny. Ale po našem velkém životním (nebo největším?) zážitku to nikterak neřešíme. Jsme v oblasti světoznámého střediska Zermatt ležícího v bezprostřední blízkosti italských hranic v dvojjazyčném kantonu Wallis na jihu Švýcarska ve výšce 1 616 m, na úpatí vrcholů zvučných jmen jako Matterhorn a Monte Rosa.

Rakouské cyklistické Eldorádo
Cyklistika

Rakouské cyklistické Eldorádo

Na úpatí Nízkých a Vysokých Taur čekají cykloturisty nejen euforické říční cyklostezky, z nichž nejznámější jsou Tauernská a Enžská, ale také panenská zákoutí, do nichž pronikneme po panoramatických cestách bez náročných stoupání. Cykloturistiku nám zpříjemní občerstvení na četných horských salaších s nezapomenutelnými výhledy.