Jitka Střihavková

Články autora

Aichelburg
Česko

Aichelburg

Zřícenina hrádku se nachází na zalesněném srázu nad pravým břehem Úpy v Temném dole u Horního Maršova.

Smrk v Jizerských horách
Česko

Smrk v Jizerských horách

Nejvyšší hora české části Jizerských hor. Její vrcholek býval kdysi zcela zalesněn a od pradávna se tu setkávaly hranice Čech, Horní Lužice a Dolního Slezska. Podle mohutného smrku, u něhož stávaly hraniční tabule, se hoře také říkalo Tabulový smrk.

Trniště
Česko

Trniště

Asi 15 m vysoká žulová skála poblíž bývalé Hašlerovy chaty na Vysokém hřebeni nad Janovem nad Nisou. Ke skále odbočuje významová značka ze žlutě značené turistické trasy.

Pytlácké kameny
Česko

Pytlácké kameny

Nejmohutnější skalní skupina Středního Jizerského hřebene severně od osady Jizerka. Ve shluku balvanů se nachází poměrně velké skalní okno, které přispívá k tomu, že celý masiv z dálky připomíná panelový dům.

Rozhledna Frýdlantská výšina
Česko

Rozhledna Frýdlantská výšina

Asi 2 km severně od města Frýdlant se zvedá zalesněné návrší Frýdlantská výšina (také Resslův kopec), odkud vykukují tři věže – letecký maják, rozhledna a telekomunikační věž.

Vodopády Jedlového potoka
Česko

Vodopády Jedlového potoka

Turisticky atraktivní vodopády se nacházejí asi 2,5 km severně od obce Josefův Důl na říčce Jedlové.

Holubník
Česko

Holubník

Jedna z nejvýraznějších dominant Hejnického hřebene s vrcholovým, asi deset metrů vysokým skaliskem, ze kterého je nádherný panoramatický rozhled na celou centrální část Jizerských hor.

Vyhlídka Čertovy kameny
Česko

Vyhlídka Čertovy kameny

Též Čertův kámen – skalní vyhlídka se stupy a zábradlím nad obcí Josefův Důl, odkud je krásný výhled do údolí řeky Kamenice a zároveň i na boční hráz Josefodolské přehrady.

Šulíkova skála
Česko

Šulíkova skála

Skalní vyhlídku pod Jírovým kopcem JV od Tanvaldu zpřístupnili tanvaldští turisté až v roce 1974, kdy vrchol skály zabezpečili zábradlím. Do té doby skalisko sloužilo horolezcům, což dokládá zajišťovací kruh, nalezený ve spodní části stěny.

Lysý vrch
Česko

Lysý vrch

Hora mezi Libercem a Frýdlantem ve Frýdlantském výběžku. Na vrcholu, v těsné blízkosti česko-polské hranice, stojí šest větrných elektráren a torzo bývalého větrného mlýna holandského typu.