3000 metrů převýšení na vrchol Rocciamelone

3000 metrů převýšení na vrchol Rocciamelone

  Rocciamelone, autor: Lorenzo Rossetti Výstup na Rocciamelone je určen opravdu vytrvalým a nezničitelným turistům. Převýšení přes 3000m je krutou skutečností, se kterou se vyrovná jen hodně odolný milovník hor. Cesta je to však krásná a odměna v podobě neskutečného výhledu je dostačující záplatou za úmorný výstup.

Charakteristika

Vrchol Rocciamelone je nejvíce na jih vysunutým štítem Grajských Alp. Ostrý skalnatý zub zcela ovládá hluboké údolí Valle di Susa a převyšuje jej o více jak 3 kilometry! Je to skutečný alpský obr, jen těžko přehlédnutelná hora.

Náročnost

Největším mínusem tohoto zajímavého výstupu je skutečně enormní výškový rozdíl. Jinak technicky snadné, v závěru krátká, ale snadná jištěná cesta (možno obejit po normální cestě). V žádném případě nestihneme kopec vylézt za jeden den. Musíme přespat na chatě Rif. Ca d´Asti nebo v její blízkosti (otevřena pouze v srpnu). Jiná situace nastane, pokud vyjedeme autem až do lokality La Riposa (2205m, úzká asfaltka přes obce Pietrastretta a kolem chaty Il Trunco). V tom případě se z výstupu stává vcelku jednoduchá jednodenní „procházka“. Ovšem výjezd do La Riposa není vůbec jednoduchou záležitostí, na 22 km překonáváme převýšení 1700m, rovněž orientace ve změti odboček a slepých cest není jednoduchá.

Impozantní, z jižní strany skalnatá, od severu ledová pyramida Rocciamelone byla poprvé vylezena již v r.1358 rytířem Binifaciem Rotario d´Asti. Ten zároveň nechal na vrcholu vybudovat první kapličku. Díky tomu je vrchol nejen magnetem pro turisty, ale také náboženským poutním místem, které svou ohromující nadmořskou výškou patří mezi nejvýše položená místa na světě /poutě jsou každoročně vždy 5. srpna na svátek Božské matky Sněžné/.

Italské Alpy – západ, Nakladatelství MIRAGO Ostrava

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: